Combinaţia muzică şi fotbal n-a fost dintotdeauna la Campionatul Mondial. Însă de şase ediţii, de la Cupa Mondială din 1990 din Italia, e musai să avem un imn al competiţiei.
1 /.
Acum, la CM 2010, microbiştii se mişcă în ritmul dat de Shakira. Melodia “Waka Waka – This is time for Africa” a fost aleasă de FIFA să dea tonul la dans pe continental african. Sunt voci care susţin că melodia nu-i cea mai potrivită. În plus, cântăreaţa e din Columbia, ţara care n-a intrat în joc.
Unii zic şi că imnul Cupei Mondiale ar semăna cu un cântec militar camerunez şi că reprezentativ ar fi piesa lui K’Naan, „Waving’ flag”, promovată în reclamele Coca-Cola.
Câte dintre imnurile Campionatelor Mondiale au devenit şi hituri? Propun să facem o recapitulare.
Mondialul precedent, din Germania, în 2006, a fost mai cu moţ. A avut şi imn şi melodie oficială. „Celebrate the day”, interpretat de Herbert Gronemeyer a fost imnul, iar cântecul oficială Il Divo, "The Time Of Our Lives". Herbert Gronemeyer e un artist german cunoscut şi în Austria şi Elveţia. Germanul a cântat şi pentru Jocurile Olimpice de vară din Atena, în 2004.
La fel a fost şi în 2002, la Cupa Mondială din Coreea de Sud şi Japonia. Atunci a răsunat pe stadioane imnul fără versuri, Vangelis "FIFA 2002 World Cup Anthem", iar cântecul oficial „Boom” a fost cântat de Anastacia.
E imposibil să nu-ţi aminteşti de ritmurile alerte de la Cupa Mondială din1998. În Franţa, Ricky Martin a dat tonul la distracţie cu binecunoscuta "La copa de la vida". Tot aici românii s-au bucurat de meciurilor echipei naţionale. Din ’98, fotbaliştii noştri n-au mai călcat pe gazon la un Campionat Mondial. Victoriile împotriva Angliei şi Columbiei sunt memorabile.
1994, în Statele Unite - un Mondial care a rămas în istorie pentru echipa naţională a României, Daryl Hall şi The Sounds Of