Unul dintre cele mai stranii fenomene înregistrate vreodată de ştiinţă - trezirea la viaţă a oamenilor căzuţi pradă îngheţului, uneori timp de ore sau chiar zile - şi-a găsit, se pare, o explicaţie. Descoperirea ar putea avea implicaţii majore atât pentru conservarea organelor recoltate pentru transplant, cât şi pentru proiectele legate de criogenia umană, scrie LiveScience.
Un studiu efectuat pe bacterii din drojdie şi pe viermi de către cercetători de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, din Seattle (SUA) a dus la concluzii surprinzătoare: deşi organismele vii mor atunci când sunt supuse timp îndelungat la temperaturi foarte scăzute, în cazul în care acestea sunt private de oxigen înainte de a îngheţa şansele de supravieţuire cresc foarte mult.
Secretul:lipsa oxigenului
„Am descoperit că este posibilă extinderea limitelor de supravieţuire în condiţii de frig extrem dacă, în prealabil, organismul îşi reduce consumul de oxigen", a declarat cercetătorul Mark B. Roth.
„Hibernarea forţată", în care organismul trăieşte, dar procesele biologice sunt practic oprite, implică suspendarea bruscă a reacţiilor chimice din celulele corpului din cauza lipsei de oxigen. La reintroducerea într-un mediu cu temperaturi normale, alimentat cu oxigen, procesele biologice reîncep exact din punctul în care au intrat în suspendare, ca un film oprit la un cadru.
În timpul studiului, 99% dintre viermi şi bacterii au murit atunci când au fost ţinute timp de 24 de ore la o temperatură cu puţin mai mare de 0 grade Celsius. În schimb, când au fost private în prealabil de oxigen, 66% din bacterii şi 97% din viermi au supravieţuit. Când au fost reintroduse într-un mediu normal, organismele s-au trezit la viaţă, neafectate.
Acest fapt ar putea explica acele cazuri bizare ale oamenilor care s-au trezit la viaţă după ce au fost descoperiţi îngheţaţi şi