Călin Răducan a fugit din ţară la 46 de ani. A muncit în SUA şi s-a întors cu o pensie de 645 de dolari. România îi mai dă 900 de lei.
Când auzi de o pensie de 3.000 de lei, te gândeşti la aviatori, colonei sau bancheri. Călin Răducan are 69 de ani, din care 44 a muncit ca sculer-matriţer. A fugit din ţară în ’87.
A peregrinat prin Irak, Turcia, Grecia, Malta, Italia şi SUA. Pentru cât a lucrat în America, „Unchiul Sam” îi virează o pensie socială de 645 de dolari. Pentru cei 32 de ani de muncă, la noi, ia 930 de lei. Lunar, ajunge la 1.000 de dolari.
Visul american din Dudeşti
Povestea lui Călin Răducan poate fi scenariu de film. S-a născut la Gura Ialomiţei, pe lângă Giurgeni. A copilărit în Dudeşti, pe Nerva Traian, în Bucureşti. De mic şi-a dorit să ajungă în Chicago, oraşul lui Al Capone. La 14 ani a vrut să treacă Dunărea înot, pe lângă fosta insulă Ada Kaleh: „Eram cu un ovrei şi un român. Al nostru nu ştia să înoate. Ne-au prins grănicerii. Ne-au pus pe tren. Am intrat la muncă, la cooperaţie. În paralel, am făcut profesionala şi liceul la seral”.
A încercat să prindă o excursie afară, să fugă: „Nici în Rusia nu mi-au dat voie!”. I-au dat paşaport după ce s-a căsătorit şi a făcut patru copii. La 46 de ani, a plecat: „Pentru mine era târziu, da’ pentru copii era numa’ bine”.
Era matriţer la Autobuzul. Bun meseriaş, cu „garanţia” unei familii numeroase, a prins un contract în Irak. A părăsit România pe 27 martie ’87: „Am stat la Hilla-Babylon şi tot timpul m-am gândit cum să fug”. După şapte luni şi două zile, s-a urcat pe şest într-un autobuz şi a ajuns la graniţa turco-irakiană.
Un kurd l-a trecut graniţa în Turcia
S-a agăţat, la propriu, de o cisternă: „M-a ajutat şoferul, un kurd care ducea petrol la Adana. A apăsat pe acceleraţie ca să facă fum, să nu vadă grănicer