Până şi "temutei" Agatha Christie i-ar fi plăcut să scrie o carte cu o intrigă atât de interesantă cum este... "Crimă în bucătăria lui Ptolemeu". Deşi localizată tot în Egipt, spre deosebire de romanul Agathei Christie, acţiunea cărţii scriitorului grec Iannis Lemonis se petrece nu într-un prezent relativ, ci departe în trecut, acum 2.300 de ani, în timpul dinastiei Ptolemeilor. Intriga are însă un aer cât se poate de modern, cu toate că personajele se îmbracă, vorbesc şi mănâncă exact ca acum două milenii şi jumătate.
Până şi reţetele despre care pomeneşte autorul - şi pe care ni le dezvăluie adeseori cu deliciile unui gurmand pe care şi pomenirea savorilor unui fel de mâncare sau a unei licori îl aduce la extaz - sunt tot ale acelor timpuri. Scriitorul mărturiseşte că s-a documentat vreme de patru ani, atât în Grecia, cât şi în Egipt, răscolind bibliotecile şi muzeele, pentru a reconstitui cât mai fidel timpurile despre care avea să scrie. Pentru a fi sigur de valabilitatea reţetelor ce urmau să intre în carte, prozatorul a "probat" mâncărurile, mai întâi pe "gura şi stomacul" prietenilor, apoi în mijlocul unei competiţii culinare dedicate profesioniştilor şi amatorilor pasionaţi.
Coincidenţă sau nu - asta vor decide, cândva, cititorii români ai cărţii -, această competiţie a avut loc la Bucureşti. Este vorba despre recenta ediţie a Campionatului de Gătit în Aer Liber, unde Iannis a fost însoţit în temerara sa acţiune gastronomică de Nela Tianu Adamopoulu, cea care va traduce romanul pentru publicul român. Să mai rămânem puţin în zona culinară şi să vorbim despre bucatele gătite de cei doi în competiţia din Capitală: prima reţetă cunoscută de muştar, din istorie, preparată din boabe de muştar, stafide din struguri albi, oţet; creveţi la grătar în frunze de smochin, pastă de usturoi cu praz, caracatiţă la grătar.
Ineditul reţ