Principalele discuţii ale zilei de 13 iunie 1990 s-au învârtit în jurul incidentelor din Piaţa Universităţii. În ultimele zile se acuzaseră acţiuni agresive şi violenţe împotriva Poliţiei în Piaţa Victoriei şi la Televiziune. În consecinţă, Procuratura României a cerut evacuarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii, pe motiv că în zonă "se practicau specula, prostituţia şi jocurile de noroc, se săvârşeau furturi şi acte de violenţă, se consumau droguri".
Greviştii foamei au fost transportaţi la spitalele din apropier pentru a li se acorda îngrijiri medicale, au fost reţinute 263 de persoane, iar în urmă au rămas lucrătorii de la administraţia publică, pentru a salubriza zona şi a reface marcajele stradale. Liceenii aflaţi în ultimul an de studii se pregăteau pentru bacalaureat, dar şi pentru admiterea în învăţământul superior de stat, în speranţa că facultăţile vor scoate mai multe locuri la concurs.
SUCCESUL STĂ ÎN "GÂNDIREA INDIVIDUALĂ DINAMICĂ ŞI PROGRESISTĂ"
Pornind la pas, sintetizăm editorialul României Libere, intitulat "Mecanismele dictaturii şi virtuţile democraţiei". Ziarul susţine că dictatura nu a fost exercitată doar prin organele de constrângere şi represiune, ci şi prin întregul aparat de partid şi de stat reprezentând o vastă structură politico-statală. Tocmai de aceea, ni se spune că întregul aparat de stat trebuie regândit şi reconstruit pe baze raţionale şi pus în serviciul poporului. Se subliniază totodată, că într-o societate democratică buna funcţionare a aparatului administrativ se realizează prin iniţiativă, gândire individuală dinamică şi progresistă şi nu prin ascultarea oarbă a superiorilor, ori exclusiv prin metode de comandă.
Se pledează aşadar pentru schimbarea radicală a metodelor de lucru, al organelor administraţiei de stat. Şi nu numai atât. Se militează pentru căutarea şi găsirea unei platforme c