Investitorii străini se orientează tot mai mult către Beijing. Economia chineză face notă discordantă în contextul economic global dificil. Cu creşteri pe toate segmentele, ea devine, treptat, liderul pe zona exporturilor şi a producţiei.
Investiţiile străine directe în China au crescut, în luna mai, pentru a zecea lună consecutiv şi au depăşit previziunile iniţiale ale economiştilor Bloomberg.
Concret, vorbim de o creştere de 27,5%, adică 8,13 miliarde de dolari, faţă de 23,2%, cât anticipau estimările anterioare. La nivelul primelor cinci luni ale anului, investiţiile străine au crescut cu 14,3%, la 38,9 miliarde de dolari, potrivit datelor guvernului chinez.
Realitate peste estimări
Estimările chinezilor privind evoluţia economiei naţionale pe întreg anul curent prevăd o creştere a acesteia de 9,5%, de trei ori mai mult decât previzionau economiştii americani şi cei ai Băncii Mondiale.
„China va rămâne o destinaţie atractivă pentru investitorii străini şi pe viitor, deoarece, aici, spre deosebire de Europa, guvernul nu a pus piedici consumului de bunuri", precizează Xing Ziqiang, economist la China International Capital Corp.
Investiţiile masive ale unor companii precum Volkswagen AG sau PepsiCo Inc vor contribui la creşterea numărului de locuri de muncă, a salariiilor, dar şi a puterii de cumpărare a populaţiei.
Extinderea infrastructurii din China, inclusiv a legăturilor de transport, în regiunile centrale şi de vest, a contribuit decisiv la atragerea de noi investiţii străine, iar pachetul de măsuri aplicate de guvern s-a dovedit unul cu efecte pozitive asupra pieţei, adaugă Ziqiang.
Investiţiile străine directe au început să crească în China în luna august a anului trecut, după o perioadă de aproape zece luni de scăderi şi stagnări, semn că economia acestei ţări a reuşit să iasă din criză înaintea celei euro