Cabinetul Boc ştia încă din luna ianuarie 2009 că situaţia economică a României este dificilă, însă a amânat aplicarea planului de austeritate deoarece previziunile economice avansau o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de peste 1%. Sursa: REUTERS
Declaraţia a fost făcută de ministrul de Interne, Vasile Blaga, care regretă că Executivul nu a luat măsurile de austeritate mai devreme.
„Am ştiut că România se află într-o situaţie dificilă, delicată, în ianuarie 2009. Puteam să luăm măsurile de austeritate de atunci, dar nu am considerat necesar. Eu, personal, regret că nu am luat aceste măsuri de atunci”, a declarat Vasile Blaga, în cadrul unei emisiuni difuzată pe ProTv.
Premierul Emil Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind măsurile de austeritate, care presupun reducerea fondului de salarii în sistemul bugetar cu 25% şi a pensiilor şi imdemnizaţiilor de şomaj cu 15%. Astfel, Guvernul speră să se încadreze înn ţinta de deficit de 6,8% convenită cu FMI.
Un nou împrumut de la FMI
În cazul în care România nu va reuşi să îşi redreseze economia, ar putea lua un nou împrumut de la FMI, a mai spus Vasile Blaga, reiterând ideea avansată de preşedintele Traian Băsescu.
Ministrul de Interne apreciază că un nou împrumut de la FMI este o soluţie mai viabilă decât atragerea de finanţări de pe piaţa internă sau internaţională. În plus, acordul cu FMI este o garanţie pentru investitori. Sania sau Portugalia, care nu au acorduri cu FMI, nu au reuşit să atragă fondurile necesare de pe pieţele internaţionale, a explicat ministrul Blaga.