La acest sfârşit de săptămână, 11 tineri s-au adunat într-o cafenea din Bucureşti pentru un maraton de creaţie. Timp de 24 de ore, de vineri până sâmbătă, ei au realizat benzi desenate, în cadrul primului eveniment "24 hour comics" din România. Sursa: Andreea DogarSursa: Andreea DogarSursa: Andreea Dogar
1 /.
Fiecare dintre ei a avut de desenat o poveste în 24 de planşe. „Trebuie să faci tot în cele 24 de ore şi să nu vii cu ideea de acasă”, a explicat Veronica Solomon, care a avut iniţiativa organizării acestei întâlniri.
„Rezolvăm mai multe probleme practice pentru desenatori. E o muncă solitară, foarte dură. Adesea, mulţi sunt tineri cu o personalitate antisocială, dar care sunt desenatori foarte buni, care desenează de dimineaţa până seara. Şi acest eveniment întoarce totul de dos”, a arătat Octav Avramescu, de la librăria de benzi desenate „Jumătatea plină”, care îşi are sediul în aceeaşi cafenea.
Librăria, deschisă de către asociaţia cu acelaşi nume, este prima librărie din România specializată în bandă desenată, comics, manga, romane grafice şi cărţi ilustrate.
La final, planşele vor fi expuse pe pereţii localului. Dacă se vor găsi bani, Avramescu spune că benzile desenate care vor rezulta vor fi publicate sub forma unui fanzin (o publicaţie independentă ce conţine lucrările mai multor autori).
"Am băgat de la mine 2.000-2.500 de euro, plus cinci luni de muncă pe an"
De multe ori, desenatorii autohtoni de benzi desenate spun că situaţia lor nu este tocmai una de invidiat. „Nu există piaţă”, spune Veronica Solomon. „În Germania există târguri de carte cu standuri de fanzine”.
Ea arată că sunt puţini cumpărători de bandă desenată în România şi că, de regulă, creaţiile autohtone circulă într-un cerc destul de restrâns. „De obicei, în mainstream sunt traduceri ale publicaţiilor de afară”