Mineriada a avut serioase consecinte in plan diplomatic, dar si economicInstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si Fundatia Konrad Adenauer propun bucurestenilor un exercitiu de memorie asupra evenimentelor din 13-15 iunie 1990. Pasajul Universitatii gazduieste, timp de doua saptamani (12 iunie - 27 iunie) expozitia "Constatare la fata locului". DailyBusiness.ro va invita la un tur virtual al fotografiilor expuse.
Fiecare imagine expusa in pasajul Universitatii este insotita de cate o marturie sau poveste a violentelor savarsite in 13-15 iunie 1990.
Acum 20 de ani, Capitala Romaniei a fost martora unor scene brutale, ingaduite de autoritati. Mii de mineri veniti din Valea Jiului au agresat si jefuit studenti, profesori, oponenti politici, rromi, dar si turisti sau simpli trecatori.
Autoritatile si-au asumat doar 6 morti dupa valul de violente provocate de mineri. Cei afectati nu au fost despagubiti nici pana astazi.
[gallery:96]
Minerada din iunie 1990 nu a ramas fara efecte nici la nivel economic. Guvernul american a afirmat ca actiunile permise de presedintele Ion Iliescu si guvernul sau au "lovit in inima democratiei". Ca atare, a sistat orice ajutor financiar neumanitar pentru Romania.
Infuziile de capital de la FMI si Banca Mondiala au fost, de asemenea, stopate. Comisia Europeana a inghetat acordul comercial cu Romania, care a pierdut inclusiv posibilitatea de a fi inclusa in programul de ajutor PHARE. Mineriada a avut serioase consecinte in plan diplomatic, dar si economicInstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si Fundatia Konrad Adenauer propun bucurestenilor un exercitiu de memorie asupra evenimentelor din 13-15 iunie 1990. Pasajul Universitatii gazduieste, timp de doua saptamani (12 iunie - 27 iunie) expozitia "C