Şi-a ales o profesie incomodă, dar necesară pentru ca performanţa actorilor şi a regizorilor să nu-şi piardă farmecul. S-a specializat la Iaşi într-unul dintre cele mai dinamice segmente ale artei teatrale: spectacolele pentru copii şi tineret.
La Teatrul „Luceafărul“ a lucrat mai întâi ca secretar literar, apoi consultant artistic, după care, în 2006, a devenit director artistic al instituţiei.
„În liceu mergeam des la spectacole de teatru, pe care le priveam cu spirit critic. Am fost dintotdeauna foarte curioasă. Critica teatrală a venit de la sine, am simţit mereu cum ar trebui să fie lucrurile în scenă“, spune Oltiţa Cîntec.
„Las concluzia cititorilor“
La teatrul pentru copii a descoperit şi plăcerea de a lucra pentru şi alături de cei mici. „Actorul se adresează copilului, dar trebuie să-i spună ceva şi adultului care-l însoţeşte la spectacol, să ţină pasul cu mijloacele moderne, să capteze interesul privitorilor şi să educe pe calea emoţiilor“, explică directorul artistic.
În paralel cu activitatea de la teatru, Oltiţa Cîntec este şi critic de teatru, fiind secretar general al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, secţia Română, autoare a sute de cronici şi a şase cărţi de teatrologie.
„Criticul de teatru ştie că activitatea sa îl face incomod, că nu va fi iubit de artişti. Are o mare responsabilitate. Trebuie să fie corect, să aplice aceeaşi unitate de măsură. Am căutat mereu să scriu argumentat şi să las concluzia cititorilor“, spune Oltiţa Cîntec.
În ciuda lucrurilor frumoase pe care le vede pe scena din ţară, criticul nu acceptă blazarea multor artişti care vin la teatru ca „la serviciu“ şi nu dau tot ce au mai bun pentru spectatori.
Profil
Născută: 17 decembrie 1962, Tîrnăveni-Mureş.
Studii: Studii postuniversitare, Doctoratul în Teatrologi