Detensionarea unor stări conflictuale pe baza folosirii comunicării reprezintă principala activitate a unui mediator, o profesie tânără, care poate fi alternativă la justiţie.
Dobândirea calităţii de mediator este reglementată de Legea nr. 192/2006, iar principalele condiţii necesare pentru a profesa sunt capacitatea deplină de exerciţiu, absolvirea de studii superioare, vechime în muncă de cel puţin trei ani şi absolvirea unui curs de formare a mediatorilor. Preşedinta Consiliului de Mediere, Anca Elisabeta Ciucă, precizează că cei trei ani de muncă, care nu trebuie să fie conformi cu studiile, reprezintă un minimum de experienţă în lucrul cu oamenii, iar studiile necesare nu trebuie să fie obligatoriu juridice.
Urmarea unui curs, care asigură accesul la profesie, se poate face doar la cei opt furnizori autorizaţi, care pot fi găsiţi pe site-ul Consiliului de Mediere - www.cmediere.ro. Cursul se desfăşoară pe parcursul a 14 zile, contra sumei de 3.100 de lei, reprezentând taxa de curs, iar la finalizare se achită 400 de lei, taxa de examinare. „Cursul foloseşte tehnici de comunicare şi negociere aplicate, limbajul transformaţional, cât şi construcţii verbale ce pozitivizează mesajul", explică directorul departamentului vânzări al Centrului de Mediere Craiova, Mugur Mitroi.
Diverse domenii
Activitatea unui mediator nu reprezintă o abordare juridică a unui conflict, ci implică capacităţile mediatorului de a restabili relaţia. Mugur Mitroi spune că un mediator trebuie să identifice un conflict, să îl evalueze, după care, prin metode specifice, să încerce să îl facă funcţional prin recunoaşterea nevoilor părţilor aflate în conflict.
Referitor la modalitatea de profesare, mediatorii aparţin categoriei liber-profesioniştilor, prin urmare îşi pot desfăşura activitatea în mai multe feluri. Covicepreşedintel