Preşedintele francez Nicolas Sarkozy se întâlneşte luni seară la Berlin pentru cu cancelarul german Angeka Merkel. Pe agenda discuţiilor figurează delicata problemă a "guvernanţei economice europene" precum şi pregătirea Consiliului European de pe 17 iunie.Experţii spun că Parisul şi Berlinul, în ciuda disensiunilor afişate până acum, nu au de ales şi trebuie să se înţeleagă.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy se întâlneşte luni seară la Berlin pentru cu cancelarul german Angeka Merkel. Pe agenda discuţiilor figurează delicata problemă a "guvernanţei economice europene" precum şi pregătirea Consiliului European de pe 17 iunie.
Experţii spun că Parisul şi Berlinul, în ciuda disensiunilor afişate până acum, nu au de ales şi trebuie să se înţeleagă.
Este exact ceea ce a declarat la Paris un ministru francez: Sarkozy şi Merkel trebuie să se întâlnească la mijloc pentru că altfel există riscul unei "explozii a pieţelor financiare". Ceea ce înseamnă deci că pieţele financiare stau cu ochii pe moneda unică europeană, dar şi pe fiecare gest al doamnei Merkel şi al domnului Sarkozy, după cum pieţele financiare stau cu ochii şi pe fiecare ţară membră a euro-landului ca să vadă ce măsuri sunt luate în vederea stabilizării monedei unice.
S-ar zice că "pieţele financiare" au devenit un fel de sperietoare universală, iar oamenii politici şi responsabilii economici trebuie să fie extrem de atenţi cu declaraţiile lor, ca nu cumva să o ia razna pieţele financiare. Există o angoasă universală astăzi, peste tot pe planetă de altfel, în legătură cu modul în care ar putea reacţiona pieţele financiare, sau mai precis bursele în legătură cu o decizie sau alta. Finaciarizarea sau monetarizarea economiei au dus, în ultimile decenii, la această formă de aberaţie: pieţele financiare reacţionează chiar şi la catastrofele naturale sau la victoriile sportive.
Reven