"Planeta Roşie" nu a avut dintotdeauna aspectul unui vast deşert, cele mai recente descoperiri indicând faptul că, în urmă cu 3,5 miliarde de ani, 36% din suprafaţa planetei Marte era acoperită de oceane, conform AFP.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Colorado nu-şi pot explica de ce apa a dispărut. De altfel, imaginile surprinse de sateliţi au indicat şi în trecut posibilitatea existenţei unui ocean, susţinătorii teoriei fiind de părere că există încă o cantitate substanţială de apă în adâncul planetei, sub formă de gheaţă.
Brian Hynek, care a luat parte la studiu, a declarat că, cel mai probabil, Marte a avut cândva un circuit al apei precum cel al Pământului, cu ploaia care ajunge în râuri şi oceane, după care se evaporă în atmosferă, formând norii.
Schimbările climatice de-a lungul milioanelor de ani ar fi putut duce la dispariţia atmosferei, ceea ce înseamnă că orice apă s-a evaporat.
Marea de pe planeta Marte conţinea aproximativ o zecime din totalul apei existente în oceanele de pe Pământ, raza planetei Marte reprezentând cam jumătate din cea a Terrei.