Descrisă ca fiind "ţara miracolelor", Africa de Sud este statul cel mai dezvoltat din punct de vedere economic de pe întreg continentul african, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 10.000 de dolari pe an. Cu toate acestea, criza şi-a lăsat urmele şi aici. Un acord de ultim moment semnat în cursul zilei de vineri de către guvern şi sidicate a reuşit să evite o grevă de proporţii care ar fi paralizat o serie de servicii publice, în special cel de securitate, exact în z
Descrisă ca fiind "ţara miracolelor", Africa de Sud este statul cel mai dezvoltat din punct de vedere economic de pe întreg continentul african, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 10.000 de dolari pe an.
Cu toate acestea, criza şi-a lăsat urmele şi aici. Un acord de ultim moment semnat în cursul zilei de vineri de către guvern şi sidicate a reuşit să evite o grevă de proporţii care ar fi paralizat o serie de servicii publice, în special cel de securitate, exact în ziua în care a început Campionatul Mondial de fotbal FIFA 2010.
Deşi Africa de Sud se confruntă cu puternice probleme structurale care vizează în special inegalitatea din cadrul societăţii, economia acestui stat este destul de puternică, mai ales datorită resurselor: subsolul sud-african conţine nu mai puţin de 90% din rezervele mondiale de platină, 80% din totalul rezervelor de mangan, 70% din totalul de crom şi 40% din totalul mondial de aur.
Mai mult, un dosar publicat de The Economist arată faptul că exporturile Africii de Sud s-au dubat în 2008 şi au ajuns la nivelul de 91 de miliarde de dolari, adică 33% din PIB. Datoria publică s-a redus şi a ajuns la nivelul de 23% din PIB, jumătate faţă de nivelul din 1994.
Şomaj de 40%
Datorită potenţialului economic şi populaţiei de 50 de milioane de locuitori, Africa de Sud atrage tot mai multe investiţii străine, în special venite din part