Patronii firmelor de confecţii se plâng că reuşesc cu greu să angajeze muncitori, deşi în evidenţele AJOFM sunt 250 de persoane cu experienţă în domeniu. Cele mai multe locuri de muncă disponibile în ofertele săptămânale ale AJOFM sunt cele din industria textilă.
Ultima minibursă a locurilor de muncă pentru confecţionere, organizată săptămâna trecută, nu a avut succes. De cele 20 de locuri de muncă oferite de către un angajator din industria uşoară s-au arătat interesate doar 30 de persoane, potrivit directorului AJOFM Sălaj, Romeo Sârca. Cu toate acestea, în judeţ există în evidenţa instituţiei 256 de şomeri indemnizaţi proveniţi din sectorul confecţiilor.
Romeo Sârca a constatat că în ultimul an există o tendinţă a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă de a profita până în ultima lună de indemnizaţia de şomaj. „O posibilă explicaţie constă în faptul că pe lângă indemnizaţie îşi mai completează veniturile muncind la „gri“ sau mai lucrează la ţară. Iar în domeniul confecţiilor, să recunoaştem, nu sunt salarii prea mari”, explică Sârca. Suma maximă a indemnizaţiei pentru un astfel de şomer este de 470 de lei, spune directorul, dar dacă persoana nu a avut calificare de confecţioner poate rămâne la 400 – 450 de lei.
Angajatorii cred că oamenii fug de muncă
Directorul AJOFM afirmă că firmele din domeniu i s-au plâns chiar de faptul că nu pot onora contracte din cauză că nu găsesc personal pe care să-l angajeze. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Sălaj, Vasile Pădurean, susţine că în urmă cu patru ani cea mai mare ocupare a forţei de muncă era în sectorul confecţiilor.
Pădurean, care este şi administratorul Universal CO SA Zalău, cel mai mare angajator local din domeniul textil, afirmă că anul trecut a reuşit să angajeze în decursul a două luni 110 persoane, deşi avea nevoie de 250. „Am fost aproape să pierd nişte contracte