Dumitru: Importăm foarte mult, deşi nu există motive pentru ca România să nu poată să producă
Dragoş Frumosu: Potenţial avem, dar nu avem voinţă politică de a susţine sectorul agricol
FNSIA: Avem legume şi fructe doar 3 luni pe piaţă, pentru că statul a privatizat depozitele, ca pe urmă să le închidă
Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru a declarat, vineri, la Suceava, că în prezent România are un dezechilibru între sectorul vegetal şi cel animalier care nu permite valorificarea superioară a producţiei vegetale şi că pune accentul pe dezvoltarea sectorului animalier unde este un deficit foarte mare. "Importăm foarte multă carne de porc şi pasăre, dar şi fructe şi legume", a spus Dumitru. El consideră că nu există motive pentru ca România să nu poată să le producă. "Aceste probleme le putem rezolva prin investiţii susţinute şi sustenabile să corectăm aceste probleme din România", a spus ministrul Agriculturii.
Pe de altă parte, Dragoş Frumosu preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA) este de părere că România are potenţial de a produce foarte mult, şi ca urmare importurile ar putea scădea semnificativ, doar că nu avem voinţă politică de a susţine sectorul agricol. ''Este foarte adevărat că România are posibilitatea, potenţial, dar şi forţă de muncă de a produce atât carne de porc, de pasăre, cât şi legume şi fructe, dar nu există măsuri de susţinere a sectorului agricol. Fără voinţă politică, fără măsurile necesare, fără subvenţii, agricultorii nu sunt mobilizaţi în niciun fel să producă. Sectorul agricol nu a fost încurajat să investească în acest domeniu'', a declarat pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu.
Fondurile europene nu au venit în acest sector
Mai mult decât atât, preşedintele FNSIA ne-a menţionat că banii europeni nu au venit în acest domeniu, alte proiect