Dacă în secolul XIX copiii ajungeau la vârsta pubertăţii la 15 ani, acum intrarea în adolescenţă, cu tot ce înseamnă asta, vine la vârsta de 9 ani şi zece luni.
Problemele adolescenţei vin acum mult mai devreme. Un grup de cercetători a descopeirt că vârsta dezvoltării fizice a adolescenţilor a coborât cu şase ani în ultimul secol, până la 9 ani şi zece luni, cu tot ceea ce înseamnă pubertatea, informează Telecinco.
Experţii asigură că important nu e că vârsta pubertăţii a coborât, ci efectele pe care acest proces îl are asupra fetelor. "Tot ceea ce experimentăm ca adolescenţi e dificil, dar dacă asta se întâmplă la zece-unsprezece ani, e şi mai rău. Aceste fetiţe risă inclusiv să fie victime ale abuzurilor sexuale".
Un studiu realizat pe peste 1000 de fetiţe a arătat că dezvoltarea sânilor începe acum un an mai devreme decât în urmă cu 20 de ani, aproximativ la vârsta de 9 ani şi zece luni. Conform Daily Mail, în ultimul secol, vârsta începerii pubertăţii a scăzut cu şase ani. În secolul XIX, fetiţele ajungeau la pubertate pe la 15 ani. Cercetătorii susţin că această transformare a corpului atât de devreme are implicaţii serioase asupra sănătăţii fizice şi emoţionale ale fetiţelor. Pe de altă parte, creşte teama că pubertatea la o vârstă atât de timpurie sporeşte riscurile cancerului la sâni şi problemelor cardiace, din cauza expunerii excesive la estrogeni.
Doctorul Ander Juul, de la Spitalul Universitar din Copenhaga, spune că "dacă fetiţele se maturizează mai devreme, se înfruntă cu problemele adolescenţei mai devreme şi sunt mai expuse. Aceasta e temerea noastră cea mai mare, indiferent de motivele pentru care s-a ajuns în vremea aceasta la o dezvoltare fizică atât de timpurie".
Citeşte pe adevarul.es care cred experţii că sunt motivele pentru care pubertatea vine acum la o vârstă atât de timpurie