Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie şi Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) Iaşi au realizat o cercetare inedită privind starea de sănătate orală a populaţiei din satele sărace din judeţul Iaşi şi de la mănăstirile din Neamţ, cu ocazia „Zilei profilaxiei moldave în medicina dentară”. Sursa: Maria Craus
Rezultatele studiului au fost centralizate în acest weekend. La evaluare au participat în total 1.460 de persoane, din care 108 de călugări şi călugăriţe de la mănăstirile Neamţ, Agapia, Văratec, Secu şi Sihăstria cărora le-au fost prezentate şi oferite şi produse de profilaxie dentară.
Aceştia au fost supuşi unui control stomatologic de rutină şi rugaţi să completeze chestionare cu întrebări care priveau modul de realizare a igienei dentare, problemele pe care le au cu dantura şi numărul prezentărilor la stomatolog.
Consultaţii la urgenţă
Studiul realizat în mediul monastic de practicienii în medicină dentară din Iaşi a scos la iveală faptul că în mediul monastic există preocupare pentru prevenirea afecţiunilor dentare.
„Evaluarea în mediul monastic a fost o acţiune inedită pentru noi, am fost primiţi cu multă căldură în comunităţile monahale din Neamţ. Interesul nostru a fost ca cei de aici să-şi descopere problemele cu dantura şi să le rezolve. În mediul monastic prevalenţa leziunilor carioase este destul de mare, ne dorim ca aici tratamentul să fie mai prompt, să nu se ajungă la extracţii şi să se menţină ritmul controalelor stomatologice şi al utilizării mijloacelor de igienă orală. Vom încerca să aducem în acest mediu fonduri care să permită tratamentul fără costuri din partea mănăstirilor, să îmbunătăţim procentele pe care le-am găsit aici un pic în dezechilibru”, a declarat Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi. @N_P