Datoria publică a crescut cu 10 miliarde de lei în martie, depăşind 30% din PIB
Pârvu (CNIPMMR): Sub masca aceasta că avem o datorie mică o să ajungem în situaţia de a face noi împrumuturi
''Statele care au o datorie peste 80% din PIB au capacitatea de a rambursa banii pentru că au un mediu de afaceri stabil, însă nu şi România''
Datoria publică a României a crescut cu 10 miliarde de lei în martie faţă de februarie, ajungând la 30,6% ca pondere în PIB, creşterea fiind determinată semnificativ de lansarea emisiunii de eurobonduri în valoare de 1 miliard de euro, informează Mediafax. În luna martie, România a împrumutat 1 miliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.
În termeni nominali, datoria publică a ajuns la 165,07 miliarde lei la finele primului trimestru, comparativ cu 155,03 la sfârşitul lunii februarie, când reprezenta 28,7% din PIB.
Cu toate că există voci care spun că avem o datorie mică comparativ cu alte ţări, întreprinzătorii atrag atenţia asupra faptului că nu ne putem compara cu acele state pentru că acestea deşi sunt îndatorate, ele au şi capacitatea de a da banii înapoi, spre deosebire de România. ''Sub masca aceasta a unei datorii mici faţă de alte ţări o să fim puşi în situaţia de a face noi împrumuturi. Dacă ne comparăm cu alte state trebuie să ştim că alte ţări care au datorii ce depăşesc 80% din PIB au şi capacitatea de a rambursa banii pentru că acestea au un mediu de afaceri stabil, ceea ce nu este şi cazul României'', a declarat pentru Curierul Naţional, Florea Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Pârvu: Multe resurse din PIB se duc afară la multinaţionale
Vicepreşedintele Consiliului pentru IMM a atras atenţia asupra faptului că Români