Absolvenţii de gimnaziu încep să-şi completeze fişele de înscriere pentru admiterea computerizată în liceu peste două zile. Ei au timp până la 24 iunie să hotărască ce specializare şi ce liceu aleg pentru următorii patru ani.
La nota finală de intrare la liceu, media obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a reprezintă 25%, cea de la evaluările naţionale din clasa a VIII-a tot 25%, iar media generală din toţi cei patru ani de şcoală - 50%.
Calculatorul ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare candidat se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere.
Atenţie la fişă!
Pe primele locuri se completează opţiunile cele mai dorite, chiar dacă elevul nu e încă sigur că media de admitere îi va permite să intre la aceste specializări. Pe ultimele locuri, trebuie completate opţiunile cel mai puţin căutate.
Pentru a calcula şansele de admitere, mediile cu care s-a intrat anul trecut la colegiul respectiv pot fi de ajutor. Însă nu trebuie uitat că aceste note sunt orientative.
Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, mediile de admitere cresc în fiecare an, un motiv în plus pentru elevi să completeze cât mai multe opţiuni pe fişă. Anul trecut, din cauza numărului mic de opţiuni completate, peste 1.000 de elevi nu au fost repartizaţi la liceu, în prima etapă.
Rezultate evaluări
La proba de matematică de la evaluarea naţională de la 12 mai, aproape 80% din elevii de clasa a VIII-a au fost admişi. Procente ridicate, de peste 90%, au fost în judeţele Mehedinţi şi Olt. 6.515 elevi au luat 10 la matematică, cei mai mulţi dintre aceştia sunt din Bucureşti.
Un procentaj mai ridicat la evaluarea de limba şi literatura română: aproximativ 87% din absolvenţii de gimnaziu au luat examenul.
Procente ri