Conducerea firmei de construcţii Cominco Bucureşti, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţă, spune că în ciuda numărului mare de muncitori care au fost disponibilizaţi în sectorul construcţiilor în urma crizei, întâmpină şi acum dificultăţi în a recruta forţă de lucru calificată.
"Ar trebui să fie o perioadă foarte bună pentru head-hunteri, dar am remarcat că lucrătorii din construcţii sunt puţin calificaţi. Pentru proiectele din afară am avea nevoie de 100 de persoane şi pe moment de vreo 200 de oameni calificaţi. În ciuda numărului mare de şomeri, la ora actuală nu prea există mână de lucru calificată în sens european. Vor mulţi bani dar oferă foarte puţin. Nu credeam că vom avea această problemă", spune Florin Cămăraşu, directorul general la Cominco Bucureşti.
Grupul Cominco, care mai cuprinde patru sucursale şi trei filiale, şi-a bugetat pentru acest an afaceri de 70 mil. euro, dar noul director al companiei crede că poate chiar dubla această cifră. Creşterea ar urma să provină din extinderea activităţii companiei pe pieţele externe, unde firma vrea să devină mai activă în acest an.
"Trebuie să învăţăm şi noi să intrăm pe pieţe mai mici din străinătate unde sunt bani. Cominco a avut în trecut lucrări pe plan extern în Republica Moldova, unde a realizat cel puţin un complex Metro", a spus Cămăraşu.
Firma de construcţii are proiecte în postura de antreprenor general şi spune că firmele mici care negociază pentru lucrări nu sunt specializate.
Grupul Cominco şi-a restrâns numărul de angajaţi direcţi şi indirecţi de la 4.000 la circa 1.180 pe fondul crizei, dar în prezent a început să caute din nou lucrători ca urmare a contractelor recent câştigate.
Conducerea firmei de construcţii Cominco Bucureşti, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţă, spune că în ciuda numărului mare de muncitori care au fost disponibilizaţi în secto