Tinerii din clasa a XII-a au trecut cu brio de trei examene. Calificativele obţinute nu le folosesc, însă, la media de admitere. Bacalaureatul din acest an ar putea să pună în dificultate mulţi liceeni, deoarece numai probele scrise care încep la sfârșitul lunii iunie contează la media finală.
Candidaţii au fost evaluaţi, până în prezent, la română, la o limbă modernă şi la informatică.
„Nu se dau note, nici «admis/respins», ci doar calificative, cu care te duci în piaţa municii. Acestea nu au nicio miză, nici pentru media de la Bacalaureat, nici pentru admiterea la facultate. Miza începe abia la sfârşitul lunii", explică preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston. La toate cele trei probe, elevii au primit calificative mari, apreciază acesta.
Liceeni experţi la Bac
De exemplu, un sfert dintre candidaţi sunt experţi, a reieşit după proba de evaluare a competenţelor digitale, desfăşurată în perioada 19-29 aprilie. Conform datelor furnizate de Inspectoratele Şcolare Judeţene, la această probă au fost evaluaţi 206.101liceeni. Din totalul candidaţilor, 78.465 de elevi (37%) au obţinut certificate de utilizator experimentat, iar 67.949 de elevi (32,04%) s-au dovedit a fi utilizatori avansaţi.
„Procentul celor cu performanţe maxime este neaşteptat de mare, ceea ce e exclus. Vedem în fiecare zi absolvenţi de liceu care nu leagă două vorbe. Profesorii au sărit calul şi le-au dat calificative mari", mai spune Ştefan Vlaston. Astfel, la română, din 205.391 de elevi care au participat la acest examen, peste 114.000 de elevi (55,75%) au primit calificativul „experimentat". De asemenea, peste 64.000 de elevi (32,44%) au obţinut calificativul „avansat".
Bacul a scăpat de grevă
Preşedintele EDU CER spune că, pe de o parte, Bacalaureatul din acest an este mai uşor pentru că are numai trei probe scrise. Pe de altă pa