Clasa politică belgiană se confruntă cu o situaţie inedită, după victoria fără precedent la alegerile de duminică a unui partid care promovează scindarea ţării. Asta în condiţiile în care Belgia preia la 1 iulie preşedinţia Uniunii Europene, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Clasa politică belgiană se confruntă cu o situaţie inedită, după victoria fără precedent la alegerile de duminică a unui partid care promovează scindarea ţării. Asta în condiţiile în care Belgia preia la 1 iulie preşedinţia Uniunii Europene, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
NV-A, Alianţa naţionaliştilor flamanzi a obţinut un scor istoric, de aproximativ 30% în alegerile anticipate organizate în urma demisiei, în aprilie, a Guvernului federal, condus de un creştin-democrat flamand.
În Parlamentul federal,NV-A câştigă cele mai multe voturi, urmată de liberalii francofoni, de socialişti şi doar în a cincea poziţie de centru-dreapta flamandă, câştigătoarea precedentelor alegeri din 2007.
Acum, belgienii se află în situaţia inedită şi problematică de a negocia crearea unui Guvern cu un partid naţionalist. NV-A are un singur punct în programul său electoral, anume crearea unei confederaţii în Belgia, ca un prim pas către destrămare.
Preşedintele NV-A, tânărul Bart De Wever, 39 de ani s-a arătat pentru prima dată, duminică seară, gata de dialog atât cu partidele flamande, cât şi cucele francofone.
Regele belgienilor, Albert al II-lea probabil că nu-i va încredinţa lui Bart de Wever crearea viitoarei alianţe de guvernare, ci îl va numi prim-ministru pe socialistul Elio Di Rupo, câştigător al alegerilor de parte francofonă.
Acesta va avea sarcina să creeze împreună cu alte partide tradiţionale ale ţării un Guvern, care să poată asigura preşedinţia belgiană a UE, fie că acest Guvern va fi contestat de