„Întâlnire cu un necunoscut”, un jurnal pe două voci, şi „Nimic”, o colecţie de „antipoezie”, au pricinuit ambuteiaje umane la târgul de carte. Sursa: Adrian Scutariu
„M-am gândit cum să fac să trag discursul în care este vizată viaţa fiecăruia dintre noi la nivelul înţelegerii generale”, a declarat Gabriel Liiceanu la lansarea de sâmbătă a volumului „Întâlnire cu un necunoscut” (Humanitas), adăugând: „Cei care te atacă spunând că nu faci decât un act de impudoare şi că institui indiscreţia ca formă de comunicare sunt răuvoitori. (...) Tot ce este spus în nume propriu, până la urmă, îi priveşte”. Directorul Editurii Humanitas a afirmat şi că e sătul de ipocrizia filosofiei şi că „este normal ca un filosof neipocrit să încerce să-şi dezgolească sufletul în beneficiul tuturor”.
Alături de Gabriel Liiceanu, la lansare au vorbit Vlad Zografi şi Vlad Russo. La acelaşi stand, Denisa Comănescu, director Hu manitas Fiction, scriitoarea Rodica Binder, agentul literar Simona Kessler, traducătorul Alexandru Şahighian şi scriitorul Mircea Cărtărescu au prezentat volumul „Leagănul respiraţiei”, de Herta Müller, câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură din 2009.
Autorul „Orbitorului” a subliniat că prozatoarea „e una dintre acele figuri din mitologia greacă, femeie şi instanţă morală în acelaşi timp”. De altfel, după cum a anunţat Denisa Comănescu, scriitoarea va veni la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie: va susţine, la Ateneul Român din Capitală, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu şi va lansa volumul „Călătorie într-un picior”.
Înghesuială la „Nimic”
„Nici o operă nu este completă fără negarea ei. (...) Într-un fel, «Nimic» este cea mai nimicitoare critică a poeziei mele care se poate face. «Nimic» este o antipoezie a mea, o antipoezie optzecistă, luarea mea înapoi a poeziei pe care