Europarlamentarul PD-L Cristian Preda a afirmat luni pentru Ziare.com ca orice ales al poporului care este si membru de partid este "prins intre loialitatea de partid si libertatea constiintei", dar ca niciunul nu poate invoca presiunea alegatorilor in momentul in care trebuie sa decida daca se manifesta solidar cu propriul Guvern sau nu.
Contactat de Ziare.com pentru a comenta cazul deputatului Daniel Oajdea propus pentru excludere, luni, din PD-L pentru ca a decis sa voteze motiunea de cenzura depusa de Opozitie, Cristian Preda a explicat ca, potrivit Constitutiei, "mandatul imperativ e nul".
"Asta inseamna ca niciun gest al deputatului sau senatorului nu poate fi facut sub constrangerea sau sub vointa automata a alegatorilor. Se suprapune o logica de partid, e vorba de disciplina pe care o organizatie o asteapta mai ales in momente cruciale, si respectiv libertatea oricarui deputat.
In niciun caz, nici constrangerea pe care organizatia o exercita asupra alesului, nici libertatea alesului nu pot fi limitate de procedura pe care domnul Oajdea a pus-o in scena, si anume un vot constrangator. Asta este o chestiune electorala si nu constitutionala", a explicat europarlamentarul democrat-liberal, precizand ca orice deputat sau senator trebuie sa isi asume responsabilitatea.
Nu exista un conflict intre disciplina la vot si caracterul uninominal al votului
Intrebat care mai este, atunci, diferenta intre alegerea unui parlamentar pe lista de partid si alegerea sa uninominala, Cristian Preda a explicat ca aceasta diferenta se aplica in alte sensuri si nu in situatia actuala.
"S-a prezentat foarte stramb acest mod de vot. Nu e nicio diferenta din punctul acesta de vedere. E adevarat ca un mod de scrutin in circumscriptii cu un loc da mai multa autoritate alesilor in raport cu partidul, dar asta nu inseamn