Liceenii şi studenţii îşi pot petrece o parte din vacanţă într-o şcoală de vară în altă ţară. Acolo învaţă, vizitează şi comunică. O săptămână de engleză la Londra, un curs de afaceri la Harvard sau teorii politice în Creta - oportunităţi ale tinerilor pe timp de vară.
Majoritatea şcolilor de vară pentru studenţi şi elevi se organizează în Europa sau SUA, pe diferite teme, de la pediatrie, energie, cultură până la politologie.
Preţurile variază în funcţie de ţară, durata şcolii şi prestigiul instituţiei. O şcoală de vară la Harvard va costa întotdeauna mai mult decât una în Bucureşti. Însă tinerii sunt norocoşi: multe dintre universităţi subvenţionează o parte din costuri sau chiar oferă o bursă integrală dacă arăţi că meriţi.
De ce să mergi la şcoli de vară
A fi student este unul dintre criteriile esenţiale. La fel, dacă arăţi că eşti apropiat de tema şcolii de vară şi explici cât de mult îţi doreşti să participi, şansele de a fi selectat cresc.
De cele mai multe ori, cursurile sau trainingurile din cadrul unei şcoli de vară sunt aplicate, nu teoretice şi predate de specialişti din câmpul muncii. Nu doar universităţile organizează cursuri în vacanţă, ci şi companiile, băncile sau instituţiile de presă. Angajatorii apreciază autoeducarea continuă a viitorilor angajaţi.
Profesorii care şi-au văzut studenţii după întoarcerea dintr-o astfel de experienţă cred că atitudinea lor este mult mai pozitivă.
Dorina Guţu, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA) şi director al Comisiei Fulbright Româno-Americane, spune că generaţia nouă caută cu mult interes întâlniri cu oameni din câmpul muncii:
„Efectul şcolilor de vară poate fi văzut şi în timp. Am observat studenţi cum s-au întors de la aceste şcoli de vară. Pe lângă noţiunile acumulate, au u