Muzeul Brăilei şi Şcoala „Mihai Eminescu” sunt parteneri în proiectul cu tema „Tradiţii şi obiceiuri din judeţul Brăila”, proiect ce se va desfăşura începând de astăzi până pe 27 iunie.
Proiectul îşi propune organizarea unor vizite la muzee etnografice din ţară, cum ar fi Muzeul Satului sau Muzeul Ţăranului Român şi a unei şcoli de vară, concretizată printr-o campanie de cercetare în satele din judeţul Brăila ce are ca scop revitalizarea obiceiurilor şi a meşteşugurilor tradiţionale româneşti.
Documentarea se finalizează cu o sesiune de comunicări ale elevilor susţinută la Muzeul Brăilei.
„Scopul proiectului este popularizarea obiceiurilor şi a sărbătorilor tradiţionale româneşti în rândul elevilor, dezvoltarea de abilităţi personale, estetice, sociale şi comunicative ale acestora", spune Diana Coşarcă, din cadrul departamentului Relații Publice al Muzeului Brăilei.
Se vor organiza campanii de cercetare în localităţile Gropeni, Măxineni, Unirea şi Tufeşti din judeţul Brăila, acasă la meşteri populari.
O echipă de specialiști
Mâine, 15 iunie, are loc prima campanie de cercetare, mai exact în localitatea Gropeni. Miercuri se pleacă la Unirea unde după campania de cercetare se vizitează mini expoziţia cu caracter etnografic de la şcoala din comună.
Echipa de proiect este formată din specialişti ai Muzeului Brăilei şi profesori de la Şcoala ,,Mihai Eminescu": prof. univ. dr. Ionel Cândea, conf. univ. dr. Zamfir Bălan, muzeografi Brînduşa Ilie, Diana Coşarcă, Maria Stoica și restaurator Ioana Brînză.
Şcoala ,,Mihai Eminescu" este reprezentată de prof. Maria Neicu, Evelina Dumitraşcu, Marioara Bălan, Dumitru Nistor, Ileana Savu, înv. Didina Coman și bibliotecar Eleonora Şerban.