Vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Viorel Badea (foto), ne-a acordat un interviu în care vorbeşte despre provocările ţării noastre în domeniul politicii externe, în contextul crizei economice internaţionale. Domnia sa consideră că una dintre principalele probleme, cea a creanţelor altor state faţă de ţara noastră, poate fi rezolvată şi prin metoda conversiei datoriilor în acţiuni, precum şi prin obţinerea unor avantaje cum ar fi un statut preferenţial pentru companiile noastre în ţările de la care avem de recuperat, în total, circa 1,2 miliarde de dolari. Senatorul Viorel Badea mai anunţă că firmele noastre vor beneficia de sprijin în ţările în care acestea îşi desfăşoară activitatea, prin înfiinţarea de centre de promovare a afacerilor. Vicepreşedintele Comisiei de politică externă din Senat sugerează că a venit momentul ca firmele noastre să participe la reconstrucţia Irakului. Viorel Badea mai abordează, în cadrul interviului, şi alte subiecte importante precum conflictul transnistrean, relaţia cu Federaţia Rusă şi Ucraina, proiectele energetice cu ţările din Caucaz, dar şi tensiunile care au apărut între Turcia şi Israel.
* Oficiul pentru promovarea investiţiilor româneşti, inaugurat, în iulie, în Irak
* Datoriile altor state faţă de ţara noastră ar putea fi transformate în acţiuni
Reporter: Domnule Viorel Badea, ţara noastră are de recuperat din creanţele externe circa 1,2 miliarde dolari, bani mai mult decât necesari în contextul economic actual. Care este soluţia cea mai bună pe care ţara noastră ar trebui să o adopte pentru recuperarea acestor sume?
Viorel Badea: În contextul economic actual, consider că este destul de greu să recuperăm aceste sume, ca bani cash. Asta din cauză că o bună parte din aceste datorii sunt ale unor state cu care este mai dificil să faci un acord de recuperare sau de reconvers