Udatul plantelor la amiază, când soarele e puternic, nu cauzează arderea sau ofilirea acestora, arată un studiu recent realizat de cercetători ai Universităţii Eötvös din Budapesta.
Descoperirea oamenilor de ştiinţă desfiinţează astfel mitul potrivit căruia picăturile de apă se comportă ca nişte minilentile care,sub acţiunea soarelui pârlesc frunzele plantelor, scrie „The Daily Telegraph".
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii maghiari au realizat teste pe frunzele diferitelor plante, comparând rezultatele cu cele ale simulărilor pe computer.
Interzisă la plantele tropicale
În ambele cazuri, ei au descoperit că picăturile de apă nu atrăgeau o cantitate suficientă de energie solară pentru a arde frunzele înainte ca apa să se evapore.
Doar în cazul câtorva plante tropicale cu frunze păroase stropirea cu apă la prânz a dus la pârlirea frunzelor.
„Credem că, din cauza unor anumite tipuri de plante, s-a născut această credinţă că udatul plantelor la prânz le «prăjeşte». De exemplu, picăturile unei ploi acide, apa sărată, cea de la robinet, apa cu o concentraţie mare de clor sau soluţiile prea concentrate de fertilizare, toate pot produce acele pete maronii de arsură ale plantelor", explică doctorul Gabor Horvath, coordonatorul studiului.