Un nume-reper pentru ecumenismul şi multiculturalitatea Timişoarei, rabinul Ernest Neumann a fost evocat duminică la Sinagoga din Cetate, mulţi dintre cei care au participat la rememorare fiind oameni care au avut privilegiul de a-l cunoaşte personal pe liderul spiritual al evreilor din Timişoara, şi au rămas marcaţi de personalitatea sa unică.
Aducere aminte
Duminică, la Sinagoga din Cetate a avut loc o comemorare a celui care a fost, peste şase decenii, lider spiritual al evreilor din Timişoara, dr. Ernest Neumann, un eveniment organizat de Comunitatea Evreilor din Timişoara, Societatea Filarmonica din Timişoara, cu sprijinul familiei Neumann. „Personalitatea sa a trecut graniţele acestei comunităţi, fiind apreciat pentru contribuţia sa la progresul dialogului şi respectului reciproc în oraşul nostru”, menţionează iniţiatorii acţiunii. La festivităţi au participat Comunitatea Evreilor din Timişoara şi Filarmonica din Timişoara, care, cu sprijinul familiei Neumann, a invitat timişorenii la un eveniment cultural care a cuprins un fragment din „Nathan Înţeleptul” de Lessing, în interpretarea actorului Doru Titz Iosif, o prezentare a prof. dr. Victor Neumann, numită „Comunitatea Evreilor din Timişoara după cel de-al Doilea Război Mondial” şi un program muzical asigurat de cvartetul Incanto Quartetto, „Memories”.
O personalitate legată de Timişoara
Ernest Neumann (născut pe 12 ianuarie 1917, în satul Ceica, judeţul Bihor, şi decedat pe 21 aprilie 2004, la Timişoara) a îndeplinit funcţia de prim-rabin, apoi mare rabin al Comunităţii Evreilor din Timişoara timp de aproape şase decenii (1949 - 2004).
În 1941, după încheierea studiilor rabinice la Budapesta, dr. Ernest Neumann a venit la Timişoara, unde, începând din 3 aprilie 1941, a fost angajat al comunităţii evreieşti timişorene. Iniţial, îndeplin