Tot mai puţini absolvenţi reuşesc să ocupe unul dintre posturile din învăţământ scoase la concurs în fiecare an. Viitorii profesori care speră să primească o catedră din această toamnă îşi depun de astăzi dosarele pentru concursul de titularizare.
Mai puţin de 50 de posturi, din cele peste o sută destinate judeţului, sunt scoase la titularizare pentru şcolile din municipiul Arad. În fiecare an, sute de studenţi ies de pe băncile facultăţilor cu speranţa că se vor putea angaja în învăţământ. Numai anul acesta vor absolvi peste 150 de viitori profesori.
„Am terminat în urmă cu trei ani de zile Facultatea de Jurnalism - Limba şi Literatura Engleză. Am susţinut examenul de titularizare pentru engleză şi am primit o jumătate de catedră, în judeţ, la aproape 20 de kilometri distanţă de oraş”, spune Angela Constantinescu, profesoară de limba engleză.
Şomeri încă din facultate
În cazul ei se află sute de tineri cărora li se închid toate oportunităţile de dezvoltare pe plan profesional. „Nu ne permitem să dăm lunar cel puţin 200 de lei pe transport, în cazul în care primim normă la o şcoală din judeţul Arad. Este cumplit că avem anumite studii şi nu putem face nimic cu ele. Salariile în învăţământ sunt jale, iar posturile ce să mai zic, din ce în ce mai puţine”, adaugă Angela Constantinescu.
Lista finală cu posturile disponibile pentru anul acesta în şcolile din judeţ şi municipiu a fost făcută publică la sfârşitul săptămânii trecute de către reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Şcolar. Ca în fiecare an, concurenţa la examenul de titularizare este mare, cele mai solicitate materii fiind Limba Română, Matematica şi Limba Englează.
„Din cele peste o sută de posturi, doar 45 sunt pentru şcolile din oraş. Cei mai afectaţi, din păcate, sunt învăţătorii pentru că în acest an nu avem scoase la concurs decât două posturi de învăţ