O parte dintre cumpărătorii de apartamente în cadrul proiectului Cortina Residence din Bucureşti, cel mai mare faliment al unui ansamblu rezidenţial de pe piaţa locală, acuză administratorii proiectului de management slab şi deturnare a fondurilor destinate construcţiei ansamblului din zona Băneasa. Dezvoltatorul a intrat în faliment cu datorii de peste 25 de milioane de euro după ce a fost construit doar un subsol pe trei niveluri şi structura a trei etaje superioare din blocul care urma să cuprindă 270 de apartamente.
Unul dintre cumpărători spune că nivelul ridicat al datoriilor firmei nu se vede "pe teren", în condiţiile în care "costul construcţiei pentru subsol era de maximum 400 de euro/metrul pătrat, în timp ce structura supraterană costa maximum 300 de euro/mp pe vârf de piaţă. Ei au luat 100 mil. lei (25 mil. euro) de la bancă în trei tranşe şi nu ştiu pe ce i-au folosit. Probabil au băgat banii în contracte de consultanţă în străinătate, care nu mai pot fi recuperaţi", spune Alexandru Niţescu, care cumpărase prin intermediul unei firme un apartament în cadrul proiectului.
Proiectul trebuia dezvoltat de firmele Heitman şi Cefin, 114 locuinţe fiind deja vândute la momentul suspendării construcţiei.
Reprezentanţii Cefin au prezentat o listă a costurilor cu proiectul, circa 19 mil. euro fiind plătiţi către antreprenorul general şi firma care a executat fundaţia.
"Toate sumele cheltuite cu acest proiect au fost monitorizate de către un manager de proiect independent, desemnat de băncile care au finanţat proiectul şi partenerul nostru Heitman. Au fost emise rapoarte lunare, aceasta fiind condiţia pentru a putea face tragerile din linia de credit în timpul perioadei de construcţie", susţine Stefano Albarosa, CEO al grupului italian Cefin.
Reprezentanţii Cefin susţin că lucrările la proiect au fost stopate după ce fondul de investiţii