În timp ce europenii strâng punga, americanii stimulează economia, pompând alte zeci de miliarde de dolari. Preşedintele Barack Obama a trimis o scrisoare Congresului prin care cere din nou bani pentru popor: 50 de miliarde de dolari.
Într-o scrisoare trimisă Congresului sâmbătă, Obama a cerut aprobarea unui fond de urgenţă, de 50 de miliarde de dolari, pentru a salva locurile de muncă „a sute de profesori, pompieri şi poliţişti" şi pentru a-i ajuta pe micii întreprinzători.
Mai citeşte şi:
Analiză: Cum se manifestă criza în fiecare stat din Uniunea Europeană
Cum anul acesta au fost concediaţi 84.000 de angajaţi din sectorul public, Obama propune un program redus de lucru, argumentând că în acest fel costurile vor fi mai mici decât dacă vor fi disponibilizaţi alţi oameni.
Metoda este folosită şi de Guvernul german („Kurzarbeit"), care a reuşit să ţină astfel în frâu şomajul (7,7% în luna mai, în scădere). Pe lângă acest pachet, Guvernul a conceput un nou plan de stimulente fiscale, ce va adăuga alte 134 miliarde de dolari la deficitul federal.
În realitate, doar 79 de miliarde sunt cu adevărat stimuli fiscali, care se traduc prin noi beneficii pentru şomeri şi resurse suplimentare pentru Medicaid, programul de sănătate destinat persoanelor cu venituri reduse, notează „The Economist".
Dacă propunerile preşedintelui vor fi aprobate de Congres, suma totală a stimulilor fiscali în era Obama va depăşi un trilion de dolari.
Politici opuse
În timp ce Washingtonul a luat încă de anul trecut primele măsuri, europenii s-au urnit cu greu, fie din cauza neînţelegerilor, fie din convingerea că planurile americane vor fi suficiente pentru a-i scoate şi pe ei din criză. Astfel, Europa abia ia primele măsuri de austeritate şi, mai puţin, de relansare economică, în timp ce SUA se pregătesc de un n