1.800 de elevi din Focşani învaţă „meserie“ doar din desenele pe care profesorii le schiţează pe tablă: culturi de sezon şi însămânţări. Colegiul Agricol„Valeriu D. Cotea“din Focşani a pierdut în instanţă terenurile pe care liceenii făceau practică.
Situaţie incredibilă la Colegiul Agricol „Valeriu D. Cotea" din Focşani. Elevii au ajuns să înveţe doar în teorie, cu creta la tablă, cum să facă agricultură, deoarece toate terenurile unde îşi făceau practica au fost retrocedate.
Directorul Colegiului, Florin Iamandei, a stat în utimii ani mai mult prin tribunale şi s-a luptat cu Comisia de împroprietărire din comuna Vânători pentru cele 12 hectare de teren, unde elevii învăţau meserie.
„Terenurile au fost retrocedate foştilor proprietari. Este dreptul lor, dar şi noi avem nevoie de teren pentru a-i învăţa meserie pe copii. De când sunt director la acest colegiu am luptat pentru a face o micro-fermă, aşa cum au toate liceele de specialitate din ţară. Nu poţi să faci agricultură doar teoretic, cu desene la tablă, aşa cum facem noi", spune directorul Iamandei. Profesorul acuză autorităţile locale de indiferenţă: „Din păcate, nu cred că suntem doriţi în Focşani. Altfel nu îmi explic situaţia de acum".
De cealaltă parte, primarul comunei Vânători, Gheorghe Macovei, spune că instituţia pe care o conduce nu are nicio responsabilitate în acest conflict: „Este terenul oamenilor. L-au luat legal, pentru că era dreptul lor".
Şi liceul este un fost proprietar!
De menţionat, şi Colegiul Cotea, care are o istorie de 80 de ani, avea dreptul la retrocedarea unor proprietăţi, pe care le avea în posesie înainte de naţionalizare. Cererile instituţiei de retrocedare au rămas în schimb fără răspuns.
„Conform actelor de la arhivele naţionale, aveam de luat 24 de hectare de pământ. Comisia de Fond Funciar de la Focşani ne‑a dat, însă, un act de