Micii întreprinzători care le vor oferi turiştilor bucate româneşti ar putea fi iertaţi de impozitul pentru câştigul obţinut şi ar putea plăti TVA de 5%.
Parlamentarii vor să scoa tă ţara din criză cu sejururi neimpozitate şi cu ţuică ori mămăligă cu taxa pe valoare adăugată (TVA) redusă. Pe masa deputaţilor se află un proiect de lege, adoptat deja de senatori, ce prevede un pachet de facilităţi fiscale pentru micii întreprinzători care oferă găzduire şi mâncăruri tradiţionale.
Pe lista beneficiarilor ar putea intra nu doar microîntreprinderile, ci şi persoanele fizice care au cabane, pensiuni agroturistice şi restaurante familiale sau cu specific local, în care se servesc doar bucate tradiţionale şi băuturi al coolice autohtone - ţuică, vin şi horincă.
Iniţiativa legislativă face par te dintr-un set de zece măsuri complementare celor din acordul cu FMI, menite să relanseze economia românească. Potrivit iniţiatorului legii, deputatul PDL Petru Călian, parlamentarii au propus guvernului acest set de măsuri, iar executivul a formulat un punct de vedere în care precizează că susţine proiectul. E drept însă, cu o serie de amendamente.
Alimente tradiţionale, cumpărate din vecini
Potrivit lui Călian, în baza proiectului de lege privind „stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor care oferă spre consum produse obţinute exclusiv prin mijloace proprii”, micii operatori turistici vor putea pune pe masă alimente tradiţionale cumpărate din orice colţ al ţării sau provenite din producţia proprie.
„Cel care are pensiunea poate cumpăra doar carne şi brânzeturi produse în gospodării şi doar pe baza unui borderou de achiziţie. Altfel nu beneficiază de scutirea fiscală”, explică deputatul.
Măsura i-ar ajuta implicit pe micii producători locali, care-şi vor putea vinde rapid marfa, dar îi