Căldura dogoritoare nu i-a împedicat pe participanţi să ducă la bun sfârşit probele practice de tăiat buşteni cu drujba şi de cioplit un trunchi de copac.
Festivalul Tăietorilor de Lemne a reunit sâmbătă, la Suceava 18 „experţi“ din oraşul-gazdă, Iaşi, Piatra Neamţ, Broşteni, Câmpulung Moldovenesc, Frumosu şi Putna.
Dorinţa organizatorilor, de a avea vreme bună în ziua competiţiei, a fost mai mult decât împlinită. „Ne-am dorit să fie soare, dar căldura este prea mare“, a recunoscut prezentatorul evenimentului, Radu Valahu. Surpriza a venit însă din partea participanţilor şi a publicului numeros, care au rezistat caniculei.
Sport de performanţă
Probele pe care tăietorii de lemne din regiune le-au avut de trecut au constat în felierea succesivă a unui trunchi de copac, de sus în jos şi invers, a zece rondele de aproximativ 5 cm, tăierea oblică pe două secţiuni egale de 50 de cm, ambele cu drujba, şi proba de doborâre a trunchiului, prin cioplire cu toporul. Spectatorii au fost încântaţi de testele de îndemânare ale competiţiei şi i-au aplaudat pe curajoşi.
„Este un sport interesant. Suntem într-o zonă montană şi sunt mulţi care se ocupă cu aşa ceva. Ar putea face şi performanţă la nivel internaţional“, a declarat Mihai Apăvăloaie, profesor.
Sucevenii, cei mai buni tăietori de lemne
Primul loc a fost ocupat de Ionel Popescu, din localitatea Putna, care a impresioant juriul atât la preselecţie, cât şi în finală. „A fost cel mai bun timp de departe, având 43 de puncte în prima probă, preliminară, şi 27 în finală, când s-a luptat alături de ceilaţi nouă concurenţi calificaţi“, a precizat Mircea Franciuc, membru al juriului din partea clubului Sportiv Nord Arena, organizator.
Locul al doilea a fost ocupat de un tânăr de 16 ani de la Liceul Silvic din Câmpulung Moldovenesc, Petru Oble