După “şapte ani dureroşi” cu trupe americane pe teritoriul Irakului, Statele Unite au lăsat o moştenire toxică, în adevăratul sens al cuvântului, scrie publicaţia “The Times”. O investigaţie desfăşurată de cotidianul britanic, în cinci provincii irakiene, dezvăluie cum sunt gestionate resturile anilor de război.
Deşeurile toxice ale trupelor americane sunt aruncate pe teritoriul statului Asiei de Vest, în loc să fie trimise înapoi Statelor Unite, încălcând în mod vădit regulile exprese ale Pentagonului.
De la 5.000 la peste 14.000 de tone de deşeuri toxice
Un document al Departamentul de Apărare al SUA, dezvăluit publicaţiei "The Times" de către un contractant privat, arată că "aproximativ 5.000 de tone de deşeuri toxice", produse de trupele americane, au fost aruncate pe pământul irakian.
Însă, această cifră reprezintă doar o estimare parţială. Un reprezentant al companiei Brigadier General Kendall Cox, care activează în domeniul infrastructurii irakiene, a declarat, ieri, că organizaţia se află în procesul de debarasare a 14.500 de tone de deşeuri toxice şi de pământ contaminat, acumulate pe parcursul a şapte ani.
Localnicii simt pe pielea lor toxicitatea deşeurilor
Localnicii sunt primii care au simţit efectele toxicităţii materialelor aruncate. Irakienii care trăiesc în zonele contaminate suferă de alergii, erupţii cutanate, arsuri pe mâini şi pe picioare, tuse şi senzaţie de sufocare. Bucăţile de pământ pe care au fost aruncate deşeuri toxice provenite de la trupele americane sunt uşor de recunoscut, şobolani morţi împânzind zonele contaminate.
Abu Saif, un irakian care se ocupă cu gestionarea deşeurilor militare, şi-a arătat reporterilor "The Times" picioarele şi braţele pline cu răni care supurau. "M-am ales cu astea când lucram cu nişte resturi de metal de la americani. Doctorul mi-a zis că rănile sunt cauzate de subst