Excesul de cofeină, mesele sărace în proteine sau boli precum alergiile, depresia, afecţiunile cardiace ori infecţiile urinare „fură” energia. Sursa: Shutterstock
Una dintre cele mai frecvente cauze care „înmoaie” organismul este lipsa somnului, însă multe afecţiuni se pot manifesta prin oboseală (anemia, hipotiroidia, diabetul, alergiile). Deshidratarea sau excesul de cofeină pot avea aceeaşi manifestare: starea de oboseală.
„Atunci când la originea oboselii se află o tulburare de somn, fie ea cantitativă (insomnie) sau calitativă (parasomnie), consecinţa majoră o reprezintă somnolenţa excesivă diurnă. În aceste condiţii apar: lipsa concentrării, performanţele intelectuale scad, la fel ca şi abilitatea de a avea un răspuns rapid la stimuli”, detaliează Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica Sapiens Medical Center din Bucureşti.
1. Deshidratarea
Oboseala poate fi şi un semn de deshidratare. Indiferent dacă munciţi în spaţiu deschis sau în interior, corpul are nevoie de apă pentru a funcţiona bine. Dacă simţiţi sete, înseamnă că sunteţi deja deshi drataţi. Sfatul medicilor este să beţi apă de-a lungul întregii zile (cel puţin două ceşti pe oră) şi să urmăriţi ca urina să fie diluată.
2. Alergiile
Alergiile alimentare reprezintă o altă problemă care afectează starea organismului. „Fie că vorbim de lactoză, gluten, anumite proteine animale, alergiile alimentare nu lasă organismul să îşi îndeplinească sarcinile de menţinere a stării de vigilenţă şi afectează structura somnului, a atenţiei şi a dispoziţiei”, mai spune psihiatrul Gabriel Diaconu.
Anumite medicamente care blochează eliberarea de histamină (substanţa cu acţiune dilatatoare asupra vaselor sangvine, cu rol în alergie) au ca efecte secundare accentuarea somnolenţei.
3. Depresia
În cazul depresivilor, oboseala se