Universităţile Politehnice au în continuare cele mai multe locuri subvenţionate de la buget. Facultăţile pun la bătaie anul acesta peste 17.000 de locuri subvenţionate şi dau startul admiterii pe 9 iulie.
Cele mai multe locuri sunt la Universitatea Politehnica Bucureşti unde sunt aşteptaţi peste 5.000 de liceeni numai pe locurile fără taxă la cele 13 facultăţi ale instituţiei. Cele mai căutate specializări rămân în continuare Electronica, Energetica şi Automatica, dar şi cele în limbi străine.
Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti scoate anul acesta la concurs peste 2.100 de locuri subvenţionate de stat şi 635 de locuri cu taxă. Universităţile Politehnice din Timişoara şi Iaşi aşteaptă câte 2.200 de absolvenţi de liceu pe locurile bugetate.
Mai puţini candidaţi
Reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi" din Iaşi arată că cele mai căutate facultăţi sunt cele de Construcţii cu aproape patru candidaţi pe un loc, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului şi Electronica cu doi candidaţi pe un loc la buget.
"Ne aşteptăm la o uşoară scădere a numărului de candidaţi datorită scăderii numărului de absolvenţi de liceu - sub 5.000", susţine Filomela Birsan, secretar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi.
Astfel, aceste specializări sunt şi cele la care se intră cel mai greu. La Facultatea de Construcţii şi Instalaţii ultima medie la admiterea din 2009 a fost de 7,10, urmată de Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei cu media 7,02.
Inginerii,la mare căutare
Şi Universitatea Politehnica Timişoara introduce în topul celor mai căutate specializări şi Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului unde s-a tras linia sub media de 6,09.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se aşteaptă să primească