Un grup de profesori universitari, în frunte cu filozoful şi eminescologul craiovean Constantin Barbu, a mers la Moscova pentru a obţine scanarea color a tuturor manuscriselor şi documentelor legate de Cantemir, care constituie cel mai mare tezaur rămas în Rusia. Este un proiect de o anvergură fără precedent, spun cei implicaţi în aducerea acasă a celei mai mari colecţii de manuscrise vechi de peste 300 de ani. Mâine, 15 iunie 2010, se împlinesc 75 de ani de la aducerea în ţară a osemintelor lui Dimitrie Cantemir.
Citeşte şi:
EXCLUSIV Jurământul necunoscut al lui Eminescu şi dovada că România este centrul vechii Europe
Cinci traficanţi de comori dacice sunt cercetaţi pentru valorificarea ilegală a unor tezaure în valoare de peste patru milioane de euro
Doi poliţişti au fost implicaţi în afaceri ilegale de milioane de euro cu comorile dacice
Sentinţă finală în dosarul comorilor dacice: "Aurarii" au primit ani grei de închisoare
Se ştie că plecând din Constantinopol ca domn al Moldovei, la Iaşi, Cantemir a lăsat în capitala Imperiului Otoman cea mai bogată bibliotecă de incunabule (n.r.- exemplar dintr-o carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului) şi colecţie de manuscrise vechi cunoscute în epocă. După pierderea bătăliei de la Stănileşti (1711), fiica sultanului şi-a însuşit biblioteca şi manuscrisele. Cantemir îşi luase cu sine manuscrisele cărţilor dragi lui. La Moscova şi Sankt-Petersburg au rămas după moartea lui Cantemir şi a copiilor săi o sumă impresionantă de manuscrise şi documente cu caracter politic, personal, administrativ etc.
Trebuie să ne amintim, în 15 iunie 2010, că se împlinesc 75 de ani de la aducerea în ţară a osemintelor lui Dimitrie Cantemir, osemintele fiind mutate de la biserica „Sf. Constantin şi Elena” din Moscova la biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi.
Odiseea lui Cantemir