La exact 70 de ani dupa ce trupele naziste i-au inghesuit in trenurile mortii, cativa supravietuitori ai celebrului lagar s-au adunat sa comemoreze primul convoi spre Auschwitz intorcandu-se la locul tragediei.
Un tren memorial va pleca din orasul Tarnow, din sudul Poloniei, si va reface traseul original de 140 de kilometri, pana in orasul Oswiecim, locatia lagarului Auschwitz-Birkenau, potrivit sbs.com.au.
Trei supravietuitori vor calatori in acest pelerinaj memorial, organizat de Asociatia Familiilor de la Auschwitz, in timp ce alti sase sunt asteptati la o ceremonie programata in lagar.
1.1 milioane de oameni au murit la Auschwitz-Birkenau in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, potrivit cifrelor oficiale. Dintre acestia, un milion erau evrei din Polonia si din Europa ocupata de nazisti.
Printre celelalte victime, s-au numarat 21.000 de rromi, 15.000 de prizonieri de razboi sovietici, si pana la 15.000 membri ai rezistentei din natiunile ocupate.
Lagarul de la Auschwitz a fost ridicat in 1940, pe locul unor baraci ale armatei poloneze, fiind transformat de nazisti intr-o tabara a mortii pentru evrei.
728 de deportati in primul convoi
Pe 14 iunie 1940, 728 de oameni dintr-o inchisoare din Tarnow au fost urcati intr-un tren. Printre ei era si Kazimierz Albin. Acesta avea 17 ani in 1939, cand Germania a invadat Polonia in septembrie 1939, dar a fost arestat un an mai tarziu, cand incerca sa se inroleze in rezistenta poloneza din Franta. In tren, tanarul si camarazii lui au aflat ca germanii au cucerit Parisul.
"Am simtit ca ne-a fugit pamantul de sub picioare. Ne propuneam sa ajungem in Franta, iar acum Parisul era ocupat, iar Franta se predase", a rememorat Albin.
La sosire, deportatii au fost tatuati pe brate. Albin a devenit "numarul 118".
"N