Criza loveşte şi unităţile sanitare, iar acestea închid secţiile sau taie din paturi. Ultimele piese de domino sunt pacienţii, care nu mai au unde să se trateze şi se duc să moară acasă. Una dintre secţiile care vor dispărea este cea de radioterapie de la Bacău. Forţaţi să-şi caute loc în alte spitale, zeci de bolnavi refuză să mai lupte cu boala.
Anica Maneliuc are 66 de ani, este din comuna Liteni, judeţul Suceava, şi se numără printre pacienţii care îşi prelungesc zilele de viaţă în Secţia de Radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău. La începutul acestui an s-a operat de o tumoare la sânul stâng şi medicul i-a recomandat apoi să facă radioterapie.
Mai citeşte şi:
Pacienţii înghesuiţi de la Spitalul de Recuperare Iaşi: „Ne vom interna post-mortem" (VIDEO)
„Din păcate, şi celelalte secţii sunt foarte aglomerate şi o programare se prinde abia după două sau trei luni. Pot să spun că soarta acestor oameni va fi tragică, unii nu au bani nici măcar pentru regimul alimentar, dar să se ducă în alte judeţe la tratament. Chiar nu ştiu ce vor face, pentru că boala evoluează rapid", a mai spus Penea.
Conducerea spitalului ridică din umeri şi spune că nu se întrevăd soluţii. Un aparat performant costă 2,5 milioane de euro şi depăşeşte posibilităţile spitalului. „Noi facem tot ce se poate pentru a aduce un nou aparat. Din păcate, acest lucru nu se va întâmpla prea curând, pentru că nu avem bani", ne-a spus Lidia Comănescu, director medical SJU Bacău.
„Ăsta este genocid"
Verginia Cisnoc, în vârstă de 70 de ani, nu mai are nici bani şi nici putere să-şi caute alt spital. „Cine-şi va găsi un loc în alte centre, se va trata. Noi, ăştia mai amărâţi, o să aşteptăm să murim, că nu avem altă soluţie. Este un genocid ce se întâmplă", a spus Verginia. „Dacă se închide, mă duc acasă şi aştept să mor", s-a plâ