Ministrul finanţelor susţine că Trezoreria statului îşi permite să reziste presiunii bancherilor care pretind dobânzi mai mari la titluri de stat. Băncile cer randamente de peste 8% pe an la lei faţă de 6% acum o lună.
Băncile nu au argumente suficient de solide pentru a justifica majorarea substanţială a dobânzilor pe care le cer Ministerului Finanţelor la licitaţiile de titluri de stat în lei, din moment ce Banca Naţională nu a majorat dobânda (6,25%) şi nici cu ratingul de ţară nu s-a întâmplat nimic, afirmă ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu.
"Decizia noastră de a respinge ofertele la mai multe licitaţii succesive a fost generată de presiunea destul de dură venită din partea băncilor. La modul cum au majorat dobânzile în numai câteva săptămâni, fără să fi fost legat de vreo evoluţie a dobânzii de refinanţare de la BNR sau de ratingul de ţară, nu puteam reacţiona altfel. Nu suntem chiar disperaţi, avem bani în Trezorerie, aşa că ne batem cu băncile. Au şi ele argumentele lor, noi le avem pe ale noastre, rămâne să vedem care sunt mai puternice", a declarat Vlădescu pentru ZF.
El explică astfel acumularea a trei licitaţii de titluri de stat ratate în decurs de patru săptămâni, Ministerul Finanţelor invocând de fiecare dată "nivelul neacceptabil" al randamentului cerut de bănci. În aprilie, Finanţele reuşiseră să preseze în jos randamentele la certificate de trezorerie chiar sub 6%. Acum, dobânzile pretinse de bancheri se duc spre 8%. Vlădescu admite că băncile se pot prevala de turbulenţele create de situaţia din Ungaria, de moţiunea de cenzură cu care se confruntă acum Guvernul, însă nu consideră că există destule motive pentru creşterile de dobândă cerute atât timp cât dobânda la care pot obţine lichidităţi de la BNR nu s-a modificat. "Noi zicem că avem un program extrem de solid, care ar trebui să le dea încredere. Şi băncile au ne