Google, care deţine cel mai popular motor de căutare din lume, a şters datele private colectate din greşeală în Austria, Danemarca şi Irlanda din reţelele Wi-Fi neprotejate în timp ce fotografia străzile oraşelor pentru programul Google Maps, scrie presa internaţională.
Într-o scrisoare către congresmenii americani, reprezentaţii companiei au declarat că datele au fost şterse la cererea auto rităţilor celor trei ţări şi că nu au fost utilizate pentru niciun serviciu sau produs al grupului. Un întreg scandal a început luna trecută, după ce oficialii Google au recunoscut că au colectat datele din peste 30 de ţări, printre care şi România. Scrisoarea, semnată de Pablo Chavez, director pentru politici publice al Google, reprezintă un răspuns la întrebările adresate de americani preşe dintelui Google, Eric Schmidt.
"Am şters toate datele identificate ca pro venind din Irlanda, Danemarca şi Austria, la solicitarea autorităţilor din aceste ţări", afirmă Chavez, adăugând că datele strânse în Statele Unite vor fi stocate în continuare, din cauza procedurilor judiciare aflate deja în curs de desfăşurare. Utilizatori de internet din mai multe state americane au dat în judecată compania, solicitând despăgubiri pentru prejudiciile suferite. Grupul este acuzat că a încălcat legi locale şi federale, însă Chavez a insistat că Google nu a acţionat ilegal. State precum Germania, Australia şi Canada au început investigaţii dure. "Suntem convinşi că nu am încălcat legea americană strângând date «payload», configurate pentru a fi accesibile, deci necriptate, şi, astfel, accesibile pentru echipamentele unui utilizator", a spus el.
Cantitatea datelor strânse se ridică la 600 GB, capacitatea aproximativă a unui hard disk standard, potrivit reprezentanţilor companiei. Eroarea a fost descoperită în timp ce compania răspundea acuzaţiilor autorităţii de reglementare din Germ