După cum promitea încă de la începutul anului, Ministerul Sănătăţii a demarat o campanie-maraton de verificare a justeţii acordării concediilor medicale, pe principiul că sume foarte mari din bugetul Sănătăţii, sume care ar putea fi folosite pentru redresarea financiară a sistemului, se duc nejustificat în această direcţie. Ca unul dintre judeţele cu un număr destul de mare de concedii medicale acordate în fiecare an, Timişul s-a numărat printre judeţele controlate preferenţial. Există, însă, medici de familie din Timiş care contestă sancţiunile aplicate, spunând că s-a controlat aplicarea unor norme care nu fuseseră publicate încă niciunde.
Timişul, ţintă a controalelor
Controalele justeţii acordării de concedii medicale s-au îndreptat cu precădere spre judeţele în care s-a manifestat în ultimii ani o tendinţă de creştere a numărului de concedii de acest gen şi a sumelor decontate în acest sens de la bugetul de asigurări de sănătate.
De aceea, şi Timişul s-a numărat printre judeţele-ţintă pentru acest gen de controale, pentru că numărul concediilor medicale de care au beneficiat angajaţii timişeni a crescut spectaculos de la an la an. În 2008, la o populaţie activă de peste 320.000 de persoane, s-au dat în Timiş peste 160.000 de concedii medicale, ceea ce înseamnă că jumătate din populaţia activă a fost atât de bolnavă încât a necesitat stadii de refacere la domiciliu sau în spital. În 2009 s-a ajuns la 198.048 de concedii medicale, iar în primele trei luni ale acestui an, potrivit contabilizării făcute de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate deja se strânseseră peste 44.000 de concedii medicale, cea mai productivă lună fiind martie, cu peste 17.800 de concedii medicale.
De aceea, şi în vestul ţării Poliţia concediilor medicale a avut de lucru. La nivel naţional, rezultatul controalelor a fost unul pozitiv pentru fond