Cei trei copii ai familiei Chereji au vârste cuprinse între doi ani şi cinci luni şi 7 ani. Ei au fost diagnosticaţi, la Cluj, cu intoxicaţie acută cu plumb. La Grădiniţa numărul 19 din cartierul Ferneziu, s-au depistat copii în organismul cărora concentraţia de plumb e depăşită de 5 - 6 ori.
Familia Chereji, din Baia Mare, are trei copii, cu vârste de 2 ani şi 5 luni, 5 ani, respectiv 7 ani. Toţi cei trei copii au fost diagnosticaţi la secţia de Neurologie a Clinicii de Pediatrie din Cluj cu intoxicaţie cu plumb.
Mama celor trei copii, Monica Chereji, de 23 de ani, a decis să dea publicităţii motivul pentru care - crede ea -, copiii s-ar fi îmbolnăvit cronic şi acuză societatea Romplumb de acest fapt.
„Dacă nu apăr chiar eu interesul şi sănătatea copiilor mei, atunci cine să o facă?", se întreabă femeia. „Majoritatea locuitorilor din Ferneziu lucrează la Romplumb. Interesul lor este să-şi păstreze locul de muncă, normal că nu vor lua măsuri împotriva poluării. Foarte bine că s-a semnat referendumul! În sfârşit, cineva se gândeşte şi la noi", susţine Monica Chereji.
A cerut ajutorul autorităţilor
Femeia mai spune că încercarea sa de a cere ajutor din partea autorităţilor pentru cei trei copii a iscat probleme în propria-i familie. „Soacra mea s-a supărat foc pe mine pentru că am îndrăznit să mă plâng. A lucrat o viaţă la Romplumb, ca femeie de serviciu, şi vrea să iasă la pensie", explică Monica Chereji.
În urma analizei de rutină cu privire la plumbemie, efectuată la grădiniţa situată în vecinătatea societăţii Romplumb, cantitatea de plumb în sângele celor trei copii ai familiei Chereji a fost cu mult peste limita admisă, de 12,7 ug/dl.
„Liviuţa, în vârstă de 7 ani, a avut 40,7 ug/dl, Elisa (5 ani), 38,7 ug/dl, iar în cazul lui Ovidiu, cantitatea de plumb din sânge a fost de 39,3 ug/dl. Cazu