Oamenii de ştiinţă cred că o treime din suprafaţa planetei Marte a fost acoperită, la un moment dat, de un ocean uriaş. Pe Marte, a patra planetă de la Soare din sistemul solar, ar fi putut exista viaţă, dacă exista şi apă.
Cercetătorii care au ajuns la concluzia că Marte a fost acoperită de un ocean au folosit un software nou care analizează imagini de la suprafaţa acestei planete. Aşa au reuşit să găsească zeci de văi şi să creeze cea mai detaliată hartă a planetei, scrie publicaţia „The Daily Mail".
Văile, văzute pentru prima dată în 1971, au fost consecinţe ale unei reţele de râuri de două ori mai extinse decât cea cunoscută până acum. Experţii de la Universitatea Northern Illinois şi de la NASA spun că au marcat râurile care, odată, curgeau din ţinuturile muntoase din sud spre un ocean uriaş situat în nord.
Reţele foarte dense de văi
Cercetările mai arată că, în urmă cu miliarde de ani, o mare parte a acestei planete a avut un climat „continetal arid", similar cu cel al zonelor uscate de pe Pământ. Se pare că şi aici ar fi plouat regulat, ceea ce cauza umflarea râurilor şi umplerea bazinului oceanic. Posibilitatea ca la începutul istoriei acestei planete să se fi înregistrat o perioadă cu umezeală ridicată creşte considerabil şansele ca aici să fi existat şi viaţă.
Până acum, singura hartă a planetei Marte era incompletă şi desenată de mână după câteva imagini din satelit. Cercetătorii de atunci puneau la îndoială faptul că văile ar fi fost create prin eroziunea datorată scurgerii apelor.
Noua hartă, realizată printr-o analiză computerizată a datelor obţinute prin satelit, arată că unele regiuni ale acestei planete au reţele de văi la fel de dense ca cele de pe Pământ, aşa că acum este destul de dificil să mai argumentezi împotriva fenomenului de eroziune, spune profesorul Wei Luo, cel care a coordonat cercetarea. Acesta