În cel mult cinci ani, diferite organe vitale, precum ficatul, ar putea fi realizate artificial, în laborator. Cercetătorii au reuşit, deocamdată, să obţină noi celule hepatice pe „scheletul“ unui ficat prelevat de la un şobolan.
Oamenii de ştiinţă care au reuşit să dezvolte un ficat în laborator le oferă noi speranţe milioanelor de pacienţi care au afectate diverse organe, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". Descoperirile cercetătorilor le deschid o nouă perspectivă celor care, în aşteptarea unui transplant de organe, ar putea beneficia de unele „făcute la comandă".
Primele secţiuni de ficat „crescute în laborator" vor putea fi folosite în spitale în cel mult cinci ani, spun cercetătorii. Petice de ţesut hepatic obţinut artificial vor putea fi utilizate pentru a vindeca pacienţi cu ficatul afectat de răni, boli, abuz de alcool sau supradoze de paracetamol.
Ţesuturile obţinute artificial ar mai putea fi utilizate pentru a le prelungi viaţa pacienţilor aflaţi în aşteptarea unui organ pentru transplant, cam în acelaşi fel în care aparatele de dializă sunt folosite pentru a-i ţine în viaţă pe bolnavii cu afecţiuni renale.
Liste de aşteptare
Conform sursei citate, peste un milion de britanici suferă de diferite afecţiuni hepatice, 16.000 solicitând anual un transplant de ficat, în timp ce doar 600 dintre ei primesc efectiv un organ şi beneficiază de operaţie.
În România, conform datelor Agenţiei Naţionale de Transplant, la nivelul anului 2008 s-au realizat 43 de transplanturi de ficat, în timp ce alte 350 de persoane se aflau, la finalul anului, în aşteptarea unui organ sănătos. În acelaşi an, 50 de pacienţi de pe listele de aşteptare pentru un ficat sănătos şi-au pierdut viaţa.
Ultimele experimente făcute la nivel internaţional pe ficatul prelevat de la animale sunt încă în fază incipientă, dar, până acum, printr-un