Miscarea anti-comunista din iunie 1990 a fost inabusita sangeros de aceleasi forte represive care au actionat si in decembrie '89, afirma, la RFI, fostul procuror militar Dan Voinea, care crede ca mineriada a fost un act terorist al institutiilor statului.
"Mineriada din 13-15 iunie 1990 este impropriu spus o mineriada, pentru ca de fapt a fost un act de represiune al noii puteri impotriva manifestantilor din Piata Universitatii, care au luat atitudine fata de faptul ca in noile structuri ale puterii anuntate atunci erau de fapt tot fostii comunisti si atunci s-a creat acea Piata a Universitatii, ca o miscare de sensibilizare a populatiei Romaniei impotriva pericolului ca membrii fostei administratii comuniste sa se regaseasca in noile structuri de putere, miscare care a fost inabusita sangeros in zilele de 13-15 iunie 1990 de aceleasi forte represive care au actionat si in decembrie '89", afirma procurorul care a instrumentat dosarele Revolutiei si mineriadelor.
Dan Voinea precizeaza ca putini intelectuali au avut de suferit in urma acelor evenimente, in conditiile in care marea majoritate a celor lipsiti de libertate in mod ilegal au fost muncitori, "oameni care cei mai multi n-au avut nici o legatura cu Piata Universitatii". "Toata acea intrunire a fortelor de represiune a fost in Bucuresti pentru a crea teama populatiei. A fost un act de terorism, daca vreti, din partea institutiilor represive ale statului impotriva unor oameni care au incercat sa schimbe un pic viata politica a Romaniei atunci", spune el.
Minerii meritau multumiri din partea lui Iliescu
Fostul procuror sustine ca minerii au fost condusi la Bucuresti de cadre de la Ministerul de Interne si de la SRI. "Minerii meritau multumiri din partea dansului (Ion Iliescu - n.r.), pentru ca dansul este unul dintre cei care i-au chemat pe mineri si datorita minerilor a