Autorităţile locale şi direcţiile de sănătate publică pot demara semnarea proceselor de predare –primire ale unităţilor sanitare cu paturi, în vederea descentralizării, anunţă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat Sursa: Adi Pîclișan
„Începând de mâine, autorităţile locale pot începe procesul de preluare a unităţilor sanitare de la direcţiile de sănătate publică. Ministerul Sănătăţii a finalizat legislaţia în acest sens”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, astăzi, într-o videoconferinţă cu autorităţile sanitare din judeţe.
Ministrul Sănătăţii le-a mai spus reprezentanţilor din teritoriu că, descentralizarea va reprezenta soluţia pe termen lung pentru eficientizarea sistemului sanitar şi pentru asigurarea transparenţei decizionale în sistemul serviciilor sanitare spitaliceşti din România. Cseke Attila consideră că autorităţile se pot implica în acest fel şi din punct de vedere al serviciilor medicale, în bunăstarea comunităţii.
Până la data de 1 iulie 2010, Ministerul Sănătăţii va finaliza transferul a peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public. Astfel, din cele 435 unităţi sanitare publice existente în prezent pe teritoriul României, se vor transfera către autoritatea locală un număr de 373 unităţi.
În reţeaua Ministerului Sănătăţii vor rămâne un număr de 62 unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante).
Transferul managementului spitelelor se va face către autorităţile administraţiei publice locale care deţin proprietatea imobilului.
Autorităţile locale, reticente la „îmbogăţire”
Dacă Ministerul priveşte cu ochi buni descentralizarea sistemului sanitar, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre reprezentanţii primăriilor, care văd „îmbogăţirea” cu spit